Denna vecka drar Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker äntligen igång i Fågelsjö i Ljusdals kommun och i Moskosel i Arvidsjaurs kommun. Totalt kommer drygt 80 personer i olika åldrar och med olika bakgrund och kunskaper samlas för att kartlägga och uppmärksamma oskyddade och värdefulla skogsmiljöer i Norrland. Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker är Sveriges största ideella skogsinventeringsinsats.

Under en veckas tid kommer deltagarna på Forskningsresan att undersöka värdefulla strukturer såsom gamla träd och död ved liksom leta efter nära hotade och hotade arter i större sammanhängande skogsområden kring Fågelsjö och Moskosel. 

– Vi ser verkligen fram emot att få se och uppleva skogarna i dessa områden och är glada för att så många vill delta. Vi har allt från nybörjare på skogsinventering till några av landets duktigaste naturvårdare och artspecialister. Tanken är att vi lär av varandra. Vi behöver ju också hjälp med datainsamling, fotografering och rapportskrivning så alla kan hjälpa till på något sätt, säger Helena Björnström, samordnare för Forskningsresan.

Det viktiga är att Forskningsresan är en samlingspunkt för skogs- och naturintresserade som vill vara med och dokumentera hotade oskyddade naturskogar. Många vill engagera sig för de sista naturskogarna. De senaste åren har Forskningsresan blivit helt fullbokad inom loppet av bara någon timme med långa reservlistor som följd. I år hålls därför två Forskningsresor samtidigt – en i Fågelsjö och en i Moskosel i Arvidsjaurs kommun.

– I år kan äntligen fler delta på Forskningsresan tack vare att vi har två resor. Den rådande skogspolitiken med en ökad avverkningstakt och sänkta anslag till skydd av skog gör att fler vill engagera sig för skogen. Många av de skogar som vi kommer att inventera under Forskningsresan behöver bevaras om Sverige ska nå både nationella miljömål och internationella åtaganden. Ett ansvar som skogsbolagen egentligen själva borde ta, säger Helena Björnström, samordnare för Forskningsresan.

Hon fortsätter:

– Förutom att njuta av naturen vill vi också påverka skogsbolagens, politikernas och allmänhetens nuvarande syn på skogen och skogsbruk.

Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker 2024 är ett samarbete mellan föreningen Skydda Skogen och Naturskyddsföreningen. Forskningsresan startade redan år 1991 av naturvårdaren och eldsjälen Anders Delin. Minnet av Anders, hans fantastiska engagemang för naturskogen och djupa kunskap om dess ekosystem lever i högsta grad kvar och formar dessa och kommande Forskningsresor.  

Läs mer i rapporten från Forskningsresan 2023 här:

https://skyddaskogen.se/wp-content/uploads/2024/01/ny-rapport-forskningsresan-2023.pdf

Se Emil Nilssons film från Forskningsresan i Ljungdalen 2019 här:


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *