Skogsnätverket i Norrbotten har genomfört ett projekt kring akuta inventeringar för att möjliggöra att så många hotade skogsområden som möjligt kunde inventeras 2023-2024.

Eftersom medlemmarna spenderar så mycket tid i skogen sliter det hårt på utrustningen och därför hade vi ansökt om pengar för att kunna finansiera delar av våra inköp av utrustning då det är extremt viktigt att ha bra och hållbara  kläder när man är ute mycket i skogen.

Resterande pengar var öronmärkta för våra resor till hotade skogar. Under tiden juli 2023 till juni 2024 besökte 13 av våra medlemmar i skogsnätverket ett 30 tal olika skogar i 9 kommuner i länet. Vi dokumenterade även stora avverkningar och avverkade områden med stora markskador, där uppenbart höga naturvärden har förstörts samt där FSC och PEFC certifieringarna inte har respekterats av de bolag som innehar en certifiering.

För flera av områdena exempelvis Fällforsberget i Älvsbyn där hela fem arter rödlistade som sårbara (VU) hittades bland annat doftticka, Storträskvägen där flera arter av rödlistade taggsvampar hittades och Bondersbyn där den sällsynta lammtickan (VU) fanns  i Kalix. I dessa fall har beslut från domstol eller Skogsstyrelsen inskränkt eller stoppat avverkningar eller markberdning och många av ärendena pågår fortfarande.

Att aktiva har möjlighet att få reseersättning för många och långa resor till hotade skogar möjliggör att vi kan bedriva en bra verksamhet trots utmaningar med avstånd och de stora mängder av hotade skogar som löpande kommer in inom Norrbottens län.

Vi har sökt samarbete med fler av samebyarna i länet då vårt intresse för att bevara och skydda skogar är gemensamt och föeningen enligt vår framtidsstrategi ska verka för att stödja urfolks intressen.

Finansieringen kom dels från riksföreningen, dels från länsförbundet.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *